Nincs munka, nincs bébi? – új csúcson a magyarok Ausztriában

A júniusi adatok szerint hajszál híján hatvanezerre nőtt az Ausztriában hivatalosan dolgozó magyar állampolgárok száma, ami új rekord, további 3400 honfitársunk kitántorgását jelenti. Egy német tanulmány a magas munkanélküliséggel magyarázza a gyerekszületések visszaesését Magyarországon is.

Az osztrák társadalombiztosítottak szervezete (Hauptverband der Österreichischen Versicherungsträger) friss statisztikája szerint júniusban 59 575 magyar állampolgár dolgozott Ausztriában, ez 3411 fővel több, mint egy hónappal korábban, pedig már az is új rekord volt. A tavalyi adatok alapján a munkavállalás szezonális, 2012-ben is volt egy visszaesés tavasszal, és a nyári hónapokban, illetve szeptemberben volt a csúcs. Ebben főleg az idegenforgalom, esetleg a mezőgazdaság szezonalitásának lehet szerepe. Eddig ez az év is hasonlóképp alakult, csak még több magyar dolgozó van kint.

Csúcstartók vagyunk növekedésben

A 3411 fős növekedés jóval több, mint amit bármely más ország fel tudott mutatni júniusban, a magyarok folyamatosan teret nyernek. Az alpesi országban az összes foglalkoztatott száma egyébként 23 ezerrel nőtt, aminek több mint a felét, mintegy 12 ezer főt a külföldiek adták. A tavaly év végi 15,3 százalékról fél év alatt szépen lassan 16,2 százalékra nőtt a külföldiek aránya az összes munkavállalón belül, amiben a magyaroknak nagy szerepe volt.

A törökök kissé lemaradtak, csak 150 fővel nőtt a létszámuk, és ha a volt Jugoszláviából és számos utódállamából érkezetteket összeadjuk, azok is csak 1700 új munkahelyet szereztek meg. A 159 ezer fős létszámuk ugyanakkor messze a legmagasabb, őket a németek követik 88 ezer fővel. A lengyelek, románok, csehek mind jelentősen le vannak tőlünk maradva.

"Jönnek a Piefkék"

Ami az osztrákok által Piefke-nek csúfolt németeket illeti, azok magas számának magyarázata a német sajtó szerint főleg a magas kelet-német munkanélküliségben van. Sokan menekülnek onnét is az alpesi turizmusba, mint tőlünk, de rengeteg diplomás – mérnök, pénzügyes, jogász, sőt akadémikus kutató – is érkezik. Tízezres nagyságrendű az Ausztriában tanuló német diákok száma is.

Kufstein
Kufstein
A munkanélküliségnek úgy látszik, nem csak a külföldi munkavállalásban, az élet más területein is nagy szerepe van. A német Max-Planck-Institut rostocki kutatóintézet tanulmánya szerint egész Európában jól kimutatható a munkanélküliség és a gyerekvállalás közötti összefüggés. A 28 európai ország átlagában minél jobban emelkedett valahol a munkanélküliség, annál jobban csökkent az egy nőre jutó gyermekszületések száma – tudósítottak a SDA/DPA hírügynökségek.

Munkanélküliek nem vállalnak gyermeket

„Különösen világos ez az összefüggés a dél-európai országokban, mint Spanyolország és Horvátország, ezen kívül Magyarországon, Írországban és Lettországban. Főleg a 25 éven aluliak mondtak le a növekvő munkanélküliség mellett a gyermekekről” – írják. Iskolapéldának Spanyolországot említik, ahol 2008-ig nőtt a születések száma, az évezred eleji 1,24-ről 1,47-re.

Amikor azután 2009-ben a munkanélküliség hirtelen 8,3-ról 11,3 százalékra ugrott, a születésszám is leesett 1,40-re, 2011-ben pedig már csak 1,36 volt. (A népességcsökkenés megállításához 2,0 feletti értékek kellenének, azaz páronként átlagosan valamivel több, mint két gyermek.)

Magyarországon 2011-ben sok éves csökkenés után 1,24, 2012-ben 1,34 volt ez a mutató a KSH szerint, az utóbbi szám a munkanélküliség lényegi javulása ellenére nőtt. A Nol.hu szerint a megugrás tavaly inkább a 35-39 éves nők körében volt tapasztalható és annak tudható be, hogy sok ilyen korú nőnek még nincsen gyereke, miközben biológiai esélyeik csökkennek. („A Ratkó-dédunokák javítják a számokat”– írták.)

Érdekli?

Minden mezőt pontosan töltsön ki
Kapcsolat
CAPTCHA
[Ezzel szűrjük ki a reklámokat bemásoló robotokat és a totálisan analfabéta látogatókat.]
Image CAPTCHA
Írja ide be a karaktereket a képről (kisbetű/nagybetű eltérés SZÁMÍT!)