Több mint 300 ezer magyar 18-49 éves él külföldön!

A Népesedési Kutatóintézet új módszertanon alapuló becslése szerint a jelenleg állandó magyar lakhellyel rendelkező 18-49 éves magyar állampolgárok 7,4 százaléka tartózkodott 2012/2013 fordulóján tartósan külföldön, ami 335 ezer főnek felelhet meg. Ez azonban nem a kivándorlók teljes száma.

A Népesedési Kutatóintézet új módszertannal készített becslést a külföldön tartózkodók becslésére. A bejelentett lakcímeket tartalmazó adatállományból kiválasztották közel 9 ezer fő adatát, és őket megpróbálták megtalálni. Szempont volt, hogy a keresett személyek 18-49 év közöttiek, állandó lakcímmel rendelkeznek Magyarországon és magyar állampolgárok.

A felmérés eredményei szerint a 18-49 évesek közel 80%-a bejelentett lakcímén tartózkodik, 10,6%-a más belföldi lakcímen, közel 4%-a ismeretlen helyen és 6%-a külföldön. Az ismeretlen helyen tartózkodók megoszlását csak becsülni tudták a többi csoport egymáshoz viszonyított aránya alapján. Így adódott, hogy a külföldön tartózkodók aránya 7,4% lehet, ami a 18-49 évesek közül 335 ezer főt tehet ki.

A külföldön tartózkodók két fő célpontja Németország és Nagy-Britannia, arányuk 26-26%.

Ez azonban nem egyenlő a kivándoroltak teljes számával. Ugyanis csak azokat vizsgálták, akiknek magyarországi bejelentett lakcíme van, a korcsoport is korlátozott volt (bár a legérintettebbekre).

Azt nem tudni, hogy a külföldön tartózkodó, de magyarországi lakcímmel rendelkezők közül a magyar foglalkoztatottsági statisztikák mennyit "mérnek be". A KSH a 2012-es évre kiadott foglalkoztatottsági jelentésében azt írta, 82 ezren dolgozhatnak külföldön a foglalkoztatottak közül. Ezek a külföldön dolgozók azok, akiket magyarországi háztartáshoz tagjaként azonosítanak.

A mostani adatfelvételnek azonban nincs köze a KSH munkaerő felméréséhez, így azt nem tudják megmondani, hogy a nagyjából 335 ezer főből mennyi jelenhet meg a foglalkoztatottságban is - mondta el a Portfolio.hu kérdésére Kapitány Balázs, a Népesedési Kutatóintézet munkatársa.

Kivándorlási számháború

Jó ideje foglalkoztatja a közvéleményt a növekvő kivándorlás témája. Erre vonatkozó pontos adatokat azonban egyáltalán nem lehet adni. Ennek egyik fő oka, hogy a fő migrációs célpont Európai Unión belül szabad a munkaerő-áramlás, a rövid időre vagy ideiglenes külföldi munkavállalás jóformán egyáltalán nem követhető. A különböző társadalombiztosítási és lakcímbejelentési regiszterekből, népszámlálási adatokból szoktak becsléseket adni.

Felkapottá vált a Matolcsy György által említett félmillió, ám korábbi elemzésünkben azt találtuk, bár a félmillió túlzás lehet, a kivándorlás valóban erősödik. Ugyan még távol vagyunk attól, amilyen fokú kivándorlást régióbeli társainknál láthat(t)unk, de megvan a kockázata, hogy a közeljövőben még jobban felpörög a migráció.

index.hu

Érdekli?

Minden mezőt pontosan töltsön ki
Kapcsolat
CAPTCHA
[Ezzel szűrjük ki a reklámokat bemásoló robotokat és a totálisan analfabéta látogatókat.]
Image CAPTCHA
Írja ide be a karaktereket a képről (kisbetű/nagybetű eltérés SZÁMÍT!)