Negyedével több magyar dolgozik Ausztriában, mint egy éve

Újabb és újabb csúcsokat döntöget az Ausztriában foglalkoztatott magyar dolgozók száma. Nem csak a határszél mellett él a jelenség. Most 237 fővel többet mutatott ki a statisztika - a román, lengyel és szlovén munkavállalók száma még ennél is jobban nőtt.

Az osztrák munkavállalók, társadalombiztosítottak szervezete (Hauptverband der Österreichischen Versicherungsträger) közzétette márciusi statisztikáját, amely szerint a magyar munkavállalók száma tovább növekedett. Március végén 55 327 személy dolgozott a szomszédos országban, ami 237 fővel haladja meg az előző havi értéket.

Ez mindenkori rekord, legalábbis ezen statisztika fennállása óta. Egy évvel ezelőtt csak 44 278 magyar állampolgár dolgozott Ausztriában eszerint a statisztika szerint, ami 24,9 százalékos növekedést jelent.

Volt ez rosszabb is

Más részről viszont ez nem számít olyan nagy növekedésnek, decemberben például 3200 fővel nőtt a magyar alkalmazottak létszáma. A tendencia azért egyértelműen növekvő – a tavalyi átlag például csak 47 950 fő volt –, ugyanakkor szezonalitás is megfigyelhető az adatokban. Tavaly áprilisban volt a legalacsonyabb a magyar foglalkoztatottak létszáma – de márciusban is átlag alatti –, és volt egy komoly visszaesés október-novemberben is.

Ausztriában köztudottan fontos gazdasági ágazat a turizmus, amely eléggé szezonális, de a mezőgazdaság is okozhat hasonló hullámokat. Amint korábban is írtuk, nem csak a Magyarországhoz közzel eső területeken – Burgenland, Bécs, Alsó-Ausztria -, hanem például Karintiában és Tirolban is viszonylag magas a magyar dolgozók létszáma (ez utóbbi két tartományban együtt mintegy 11 ezer fő). Ami valószínűleg a turizmusban foglalkoztatottak miatt lehet.

Most még egész jó volt

Az Ausztriában foglalkoztatottak összlétszáma egyébként – több hónapos csökkenés után először – növekedett, 33 838 fővel, aminek mintegy harmada, 10 836 személy volt külföldi. A magyar munkavállalók ezúttal nem tartoztak a legjobban növekvő csoporthoz, mind a románok (1320 fős növekedés), mind a lengyelek (1249 fő plusz), sőt még a szlovének is leköröztek bennünket (670 személlyel). A korábbi hónapokban azonban a magyar munkavállalók vitték a prímet, annyira, hogy nemrég a törököket is sikerült lekörözniük.

Azt viszont nehéz megmondani, hogy a hivatalosan Ausztriában dolgozókon kívül mennyi lehet azok létszáma, akik feketén dolgoznak ott, vagy tanulnak (illetve az ott dolgozók családtagjai). A valós szám emiatt valószínűleg lényegesen magasabb.
Privátbankár

Érdekli?

Minden mezőt pontosan töltsön ki
Kapcsolat
CAPTCHA
[Ezzel szűrjük ki a reklámokat bemásoló robotokat és a totálisan analfabéta látogatókat.]
Image CAPTCHA
Írja ide be a karaktereket a képről (kisbetű/nagybetű eltérés SZÁMÍT!)