A magyarok szorítják ki a lengyel és román munkavállalókat Ausztriában?

Decemberben pár hónap csökkenés után ismét 3200 fővel nőtt az Ausztriában dolgozó magyar állampolgárok száma, ez erősen megközelíti az augusztusi rekordot. Pedig eközben az összes külföldi munkavállaló és a kelet-európaiak száma egyaránt csökkent, főleg a lengyeleké és a románoké. Minimum minden tizedik külföldi magyarul beszél már az országban.

Decemberben az osztrák társadalombiztosítottak szervezetének (Hauptverband der Österreichischen Sozialversicherungsträger) adatai szerint 52 337 magyar állampolgár dolgozott az alpesi országban, 3209 fővel több, mint egy hónappal korábban, és közel annyi, mint az eddigi abszolút csúcsot jelentő augusztusban (akkor 52 986-an voltak). Az előző pár hónap csökkenése tehát átmenetinek bizonyult, amiben szezonális hatások is szerepet játszhatnak: nyáron és kora ősszel a mezőgazdaság, télen viszont a turizmus lehet a húzóerő.

Egy év alatt 39 százalékos bővülés

Az egész évben átlagosan 47 950 volt a magyar munkavállalók száma, ami mintegy 13 400 fővel, 39 százalékkal haladja meg az egy évvel korábbit. Ez még a 2011-es eleve magas szintű, 33 százalékos növekedést is felülmúlja. Mint ismeretes, Ausztria és Németország 2011. május 1-től nyitotta meg végleg munkaerőpiacát az EU-hoz később, 2004-2007-ben csatlakozott országok munkavállalói előtt.

A magyarok azonban egyértelműen jobban nyomulnak Ausztriában, mint más országok polgárai, nyilván a földrajzi közelség, az ingázás lehetősége miatt is. (De a nálunk kirívóan alacsony gazdasági növekedés – recesszió – és a reálbér-csökkenés is szerepet játszhat ebben.) Eközben ugyanis az összes külföldi munkavállaló száma a szervezet adatai szerint 530 500-ról mintegy 523 500-ra csökkent. Ez azt is jelenti, hogy már minden tizedik ott dolgozó külföldi magyar állampolgár magyarul beszél. (Ezen kívül ki tudja, hogy az ex-jugoszláv, romániai vagy szlovákiai állampolgárságúak közül is még hányan magyar nemzetiségűek.)

Magyarokból és németekből lett több

Az új EU-tag kelet-európai országokból érkezett dolgozók száma is visszaesett decemberben, 147 ezer közeléből mintegy 144 ezerre, ezen belül a lengyeleké 28 ezerről 24 ezerre, a románoké 22-ről 20 ezer főre. Ez pedig azt is jelenti, hogy a magyarok már többen vannak, mint az Európa-szerte nagy kivándorlótömegeket adó lengyelek és a románok együttvéve.

Az ausztriai külföldi munkavállalók statisztikájában már csak három ország előz meg bennünket, a „volt Jugoszlávia” megnevezéssel nyilvántartott, szintén kissé csökkenő létszámú 75 ezres közösség, a törökök 53 ezer dolgozója – és a csúcstartók, a németek 89 ezres, pár ezer fős bővülést felmutató tömege. Kis leegyszerűsítéssel azt mondhatjuk, hogy decemberben a távozó lengyelek, románok, törökök, szlovének helyét részben magyar és német munkavállalók vették át. (Részben pedig vagy helyiek, vagy betöltetlenek maradhattak az állások, az összes munkavállaló száma az országban ugyanis jelentősen, 39 ezerrel mérséklődött.)

Eidenpenz József, 2013. január 23., 16:45
Privátbankár

Érdekli?

Minden mezőt pontosan töltsön ki
Kapcsolat
CAPTCHA
[Ezzel szűrjük ki a reklámokat bemásoló robotokat és a totálisan analfabéta látogatókat.]
Image CAPTCHA
Írja ide be a karaktereket a képről (kisbetű/nagybetű eltérés SZÁMÍT!)